Categorieën
Blogs

De wereld staat stil, maar de criminaliteit gaat door

|

Over hoe de criminaliteit viraal gaat

Het is een rare tijd. De straten zijn zo goed als leeg. Winkels, horeca en ook rechtbanken zijn gesloten. Iedereen is in afwachting van wat Den Haag besluit. Komt er een lock down? De angst die heerst is zeer voelbaar in de maatschappij. We zijn angstig voor onze gezondheid en de financiële gevolgen die het Corona virus heeft op onze economie. Om die reden doen we aan crisisbeheersing. Er is een Noodverordening van kracht.

Noodverordening

Er is een Noodverordening COVID – 19 van kracht in alle veiligheidsregio’s in Nederland.
In de kern komt het er op neer dat het verboden is om openbare samenkomsten en vermakelijkheden in voor het publiek toegankelijke gebouwen en samenkomsten in besloten sfeer te laten plaatsvinden of te organiseren waar meer dan honderd personen gelijktijdig samenkomen.
De politie en militairen van de Koninklijke Marechaussee zijn aangewezen om toezicht te houden.

Strafbaarstelling

Handelen in strijd met de voorschriften uit de verordening zijn strafbaar gesteld in artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht. Het gaat hier om een overtreding betreffende het openbaar gezag. De straf die daar op staat betreft hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete. Ook is de burgemeester bevoegd om in te grijpen en bestuursdwang toe te passen.

De strijd om de wc rollen, mondkapjes en desinfecterende gel

Dat we bij elkaar uit de buurt moeten blijven en moeten niezen in de elleboog is meer dan duidelijk. Maar angst en onzekerheid veroorzaken vreemde ideeën bij de mens. Zo wordt er massaal wc papier ingeslagen, terwijl de minister president op nationale televisie bekend heeft gemaakt dat we nog rustig 10 jaar kunnen poepen met elkaar. Toch weerhoudt dat menig een niet van het onder andere stelen van de gewilde witte rollen. Maar daar blijft het niet bij.

In Putten zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeker 150 mondkapjes en 35 flessen met desinfecterende gel gestolen op een thuiszorglocatie in Putten. Ziekenhuizen in Eindhoven, Helmond en Deventer is hetzelfde overkomen. Zij overwegen om bezoekers te weren. De vrees is er dat de bezoekers met een bloemetje voor de patiënt binnenkomen en met een rugzak vol mondkapjes het pand verlaten.

Ook zijn er gevallen bij de politie bekend van personen die elkaar bewust in het gezicht hoesten, niezen en of bespugen. Dit heeft de aandacht van de politie. De personen die dit Corona verspreidende gedrag vertonen moeten niet vreemd opkijken wanneer ze over een tijdje bericht van justitie ontvangen. Het zou maar zo een gevalletje van mishandeling of erger nog een (poging) toebrengen zware mishandeling kunnen opleveren.
Kortom in een maatschappij die vreest voor het virus gaat de criminaliteit viraal.

Maartje Schaap
Strafrechtadvocaat

Deel deze pagina

Door Mr. Maartje Schaap

Strafrecht Advocaat