Dagvaarding

|

De dagvaarding betreft een oproep om te verschijnen op de rechtbank. Er staat in vermeld of dit is voor de politierechter of de meervoudige kamer. In de dagvaarding staat omschreven waar u van wordt verdacht, dit wordt de tenlastelegging genoemd. Hierin staat in nadere bewoordingen omschreven het strafbare feit waartegen u zich dient te verdedigen. Wij kunnen op basis van het parketnummer (staat op de dagvaarding) voor u het procesdossier opvragen en ons bij de rechtbank bekend maken als uw advocaat. U doet er altijd goed aan om ons in te schakelen wanneer u een dagvaarding ontvangt. Het is van belang om dit zo spoedig mogelijk te doen, mede gelet op het eventueel aandragen van getuigen in uw zaak!

Kantonrechter, politierechter of meervoudige kamer

Op de dagvaarding is ook te lezen bij welke rechter u moet verschijnen. Dit kan de kantonrechter, politierechter of de meervoudige strafkamer van de rechtbank zijn. De kantonrechter en de politierechter zijn alleen zittende rechters. De kantonrechter buigt zich vooral over (verkeers)overtredingen en de politierechter oordeelt alleen over misdrijven waarin maximaal 1 jaar gevangenisstraf opgelegd kan worden. De kantonrechter en politierechter doen vrijwel altijd direct na de behandeling van de strafzaak mondeling uitspraak, zo bent u gelijk op de hoogte van het vonnis.

Indien een strafzaak wordt behandeld door de meervoudige strafkamer gaat het vaak om een meer ingewikkelde en zwaardere strafzaak. De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. De meervoudige strafkamer doet niet direct uitspraak na de behandeling van de zaak. In bijna alle gevallen volgt het schriftelijk vonnis maximaal 14 dagen na de behandeling van de zaak.