Categorie├źn
Blogs

Rijbewijs ingevorderd: wat nu?

|

Is uw rijbewijs ingevorderd omdat u wordt verdacht van rijden onder invloed van wellicht alcohol of vanwege een vermeende snelheidsovertreding, blijf dan niet stilzitten! Helemaal niet als u eigenlijk niet zonder kunt.

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend iedere dag gebruik te maken van de auto. Soms alleen voor de rit naar het werk en weer terug. In veel gevallen ook voor het uitvoeren van werkzaamheden zelf. Een motorvoertuig mag u alleen besturen als u in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Voor velen is het rijbewijs dan ook een kostbaar bezit.
Het bezit van een rijbewijs lijkt vaak heel normaal. Het belang van uw rijbewijs wordt echter vaak pas duidelijk wanneer de politie uw rijbewijs invordert. Vanaf dat moment mag u geen motorvoertuig meer besturen. Nog vervelender wordt het als het Openbaar Ministerie ook nog besluit het rijbewijs in te houden voor een langere periode. Wat nu te doen? Hoe vertelt u dit uw werkgever? Raakt u uw baan kwijt? Hoe moet het nu verder met uw onderneming? Allemaal vragen die ontstaan wanneer uw rijbewijs wordt ingevorderd.

Procedure

De meest voorkomende redenen voor invordering van het rijbewijs zijn de verdenking van een snelheidsovertreding of het rijden onder invloed van alcohol. Ook andere verdenkingen kunnen reden zijn tot invordering.

Binnen tien dagen na invordering van het rijbewijs moet het Openbaar Ministerie beslissen wat er met uw rijbewijs gaat gebeuren: inhouden dan wel teruggeven. De officier van justitie beslist op basis van informatie die wordt aangeleverd door de politie. In de meeste gevallen is het dan ook verstandig de termijn van tien dagen niet af te wachten, maar uw persoonlijke omstandigheden en uw visie op de invordering kenbaar te maken. Regelmatig maken wij mee dat de officier van justitie besluit uw rijbewijs terug te geven op basis van de aangeleverde informatie.

Ingeval uw rijbewijs toch wordt ingehouden, kunt u een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Niet de officier van justitie, maar de raadkamer van de rechtbank beslist of u uw rijbewijs in afwachting van een zitting terugkrijgt. De rechter zal rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden, denk daarbij aan: werk, medische situatie, sociale verplichtingen en eventuele eerdere veroordelingen. Daarnaast wordt beoordeeld hoe groot de kans is dat aan u een onvoorwaardelijke rijontzegging wordt opgelegd, mocht het uiteindelijk tot een veroordeling komen.

Voor deze laatste toetsing hanteert het Openbaar Ministerie andere uitgangspunten dan de rechtbank. De ori├źntatiepunten die door de rechtbank worden gehanteerd, pakken in veel gevallen gunstiger uit dan de richtlijnen die worden gehanteerd door het Openbaar Ministerie. Vaak loont het een klaagschrift in te dienen en uw specifieke geval voor te leggen aan de raadkamer van de rechtbank.

Ons advies is direct actie te ondernemen als uw rijbewijs is ingevorderd. Neem zo snel mogelijk contact op, zodat wij u van advies kunnen voorzien en u kunnen begeleiden tijdens het verzoek tot teruggave van uw rijbewijs.

Deel deze pagina

Door Mr. Maartje Schaap

Strafrecht Advocaat