Categorieën
Blogs

Strafbare feiten zijn altijd naar voor degene die het overkomt

|

Als strafrechtadvocaat zie je de gevolgen van strafbare feiten in allerlei gradaties voorbijkomen. Van fraude tot zware mishandeling, van inbraak tot oplichting of vernieling, het wetboek staat er vol van en wie er slachtoffer van wordt kan daar lang last van hebben.

Het belangrijkste artikel uit de Grondwet

Wanneer je verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit gelden er regels voor de behandeling van je zaak. Het is mijn taak om erop toe te zien dat die regels worden nageleefd. Een van die regels staat niet in het Wetboek van Strafrecht of het Wetboek van Strafvordering, maar in de Grondwet. Het eerste en daarom misschien wel belangrijkste artikel van de Grondwet luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.”

En daar gaat soms iets niet helemaal goed. Het lijkt erop dat voor een categorie mensen die van een strafbaar feit worden verdacht soms een uitzondering wordt gemaakt op dat artikel. Het gaat dan om “asielzoekers uit veilige landen”. Die landen kunnen bij voorbeeld in Oost-Europa liggen of in Noord-Afrika. Mensen uit die landen hebben net als iedereen het recht om in Nederland asiel aan te vragen al is hun aanvraag meestal kansloos. Maar totdat op de aanvraag is beslist zijn deze mensen wel legaal in Nederland en zouden ze door de Grondwet moeten worden beschermd.

Afwijkende richtlijnen

Tegen twee van mijn cliënten, afkomstig uit Noord-Afrika, werd onlangs veel harder opgetreden dan gebruikelijk is bij “Nederlandse” verdachten. Ze werden verdacht van diefstal van een shirt van een waslijn, op zich niet echt een ernstig of “naar” vergrijp. Ze waren nog niet eerder met justitie in aanraking gekomen, een van hen was minderjarig. Toch moesten ze een aantal dagen op het politiebureau blijven en werden ze daarna door de Officier van Justitie voorgeleid aan de Rechter-Commissaris met de bedoeling om ze vast te houden tot aan hun proces. Ik kon dat gelukkig voorkomen, maar het zette me aan het denken.

Wie in Nederland voor de eerste keer een (winkel-)diefstal pleegt krijgt volgens de daarvoor geldende richtlijnen een geldboete, en zit hooguit een paar uur vast op het politiebureau. Die richtlijnen lijken de laatste tijd niet meer te gelden voor asielzoekers uit veilige landen. Die worden regelmatig in afwachting van hun proces in voorarrest geplaatst en vervolgens tot een gevangenisstraf veroordeeld. Het wordt hun blijkbaar aangerekend dat ze eigenlijk niets in ons land te zoeken hebben en zich dan ook nog eens schuldig maken aan een strafbaar feit.

Wat zou je vinden als het jou overkomt

Daar kun je het mee eens zijn of niet. De politiek heeft er vaak een uitgesproken mening over. Iedereen heeft wel een mening over asielzoekers. Maar vul nu voor asielzoekers uit veilige landen eens in: “MBO studenten uit Winsum” of “Taxichauffeurs uit Groningen”. Voor je het weet ben jij aan de beurt. Geen prettige gedachte toch?

Deel deze pagina

Door Mr. Cees Eenhoorn

Strafrecht Advocaat